Sürücünün çevresindeki tüm koşulları dikkate alarak ve aracın sağlam bir donanıma sahip olduğundan emin olarak güvenli bir şekilde rotasına ulaşması, güvenli sürüş nedir sorusunun cevabı olarak karşınıza çıkar. Hem trafik kurallarına uyarak hem de araç kapasitesini zorlamadan tam hakimiyet ile trafikte seyir alan araç, güvenli bir sürüş gerçekleştiriyor demektir. Güvenli sürüş için mutlaka dikkat etmeniz gereken 7 unsuru sizler için listeledik:
- Trafikte belirtilen hız sınırlarına uyma konusunda ödün vermemelisiniz.
- Aracınızın ışıklandırma sistemini düzenli olarak kontrol etmeli, farların sorunsuz bir şekilde çalışıp çalışmadığından emin olmalısınız.
- Aracın lastik bakımını düzenli olarak yaptırmalı, kış ve yaz lastikleri için değişim zamanını aksatmamalısınız. Lastiklerin güvenli bir sürüşün önemli unsurlarından biri olduğunu unutmamalısınız.
- Trafikte takip mesafesini korumaya dikkat etmelisiniz.
- Trafikte herkesin hata yapabileceğini unutmamalı, anlayışlı olmalısınız. Kızgınlık, stres ve benzeri olumsuz duygulara kapılmamaya özen göstermelisiniz.
- Hayati bir öneme sahip olan emniyet kemerini sürücü dahil olmak üzere aracın içerisindeki tüm yolcuların taktığından emin olmalısınız.
- Sinyal kullanımını aktif bir şekilde gerçekleştirerek trafikteki belirsizlikleri ortadan kaldırmalısınız.
Güvenli Sürüşün Önemi ve Trafikteki Rolü
Güvenli sürüş önemi ve trafikteki rolü, her sürücü tarafından bilinmesi gereken konulardan biridir. Sürücünün kullandığı aracın tüm özelliklerine hakim olmasının beraberinde getirdiği güvenli sürüş deneyimi, aracı kurallara uygun ve diğer sürücülere zarar vermeden kontrol edebilmesini sağlar. Trafik işaret ve levhalarının ne anlama geldiğini bilmemek, gereksiz şerit değişimleri yapmak, hız limitlerini aşmak gibi durumlar; güvenli sürüş eğitimi almanız gerektiği anlamına gelir. Bu eğitimlerde taşıt türü, kişinin ihtiyaçları ve belirli yöntemler göz önünde bulundurularak trafikte güvenli sürücüler ve sıfır kaza amaçlanır.
Güvenli bir diğer ismiyle defansif sürüş için sürücünün sürüş bilgisi ve kabiliyetine sahip olması gereklidir. Trafikte yaşanabilecek birçok olumsuz durumu önleyen güvenli sürüş sayesinde maddi ve manevi zararların önüne geçilir. Trafikte gerçekleşmiş olan kazalar incelendiğinde bu kazaların yüzde doksanının sürüş bilgisi ve deneyimi eksikliğinden dolayı olduğu görülür. Sürücünün hem kendisinin hem aracının hem de yolun limitlerini tanımlamasını sağlayan eğitimlerle kritik güvenli sürüş davranışları daha profesyonel bir şekilde kazandırılabilir. Güvenli sürüşün trafikteki öneminin farkında olan ve kendini bu konuda eksik gören bilinçli sürücülerin vakit kaybetmeden gerekli eğitimleri almaları tavsiye edilir.
Her Sürücünün Bilmesi Gereken Güvenli Sürüş Kuralları
Trafiğe çıkan her sürücünün bilmesi gereken ilk kavramlardan biri güvenli sürüş mesafesi olur. Kara yolu üzerinde art arda ilerleyen iki aracın arasında bulunması gereken mesafe olarak tanımlanan bu kavram, her sürücü tarafından uyulması gereken takip mesafesi kuralını beraberinde getirir. Bu mesafeye uymamanın zincirleme trafik kazalarını tetiklediği görülmüştür. Takip mesafesine uymamanız durumunda güvenli sürüşü tehlikeye atmış olursunuz. Aracın iki saniyede gideceği yol uzunluğu, bu mesafeyi akılda tutmak için sıklıkla kullanılan bir tanımlamadır. Ayrıca bu kural, 88-89 kuralı olarak da bilinir. Bu sayıları art arda söylerken geçen süre de sürücülere güvenli sürüş mesafesini verir. Sürücülerin bilmesi gereken diğer önemli güvenli sürüş kuralları aşağıdaki gibidir:
- Araca bindiğimizde emniyet kemerinizi takmayı ve araç içerisindeki diğer yolcuların da taktığından emin olmayı unutmayın. Emniyet kemerinizi takmadan aracı hareket ettirmemeyi alışkanlık haline getirerek önemli bir adım atabilirsiniz.
- Uygun alanlarda aracınızın yol tutuşunu deneyimlemek için frenlerinizi denemeniz sizlere tecrübe kazandıracaktır. Aracınızın fren bakımlarını düzenli olarak yaptırmalı, yol tutuşunda herhangi bir sorun olmadığından emin olmalısınız.
- Viraja girmeden önce hızınızı azaltmalı, aracın savrulmasının önüne geçmelisiniz.
- Direksiyonu tek elle kullanmayın. Her zaman iki elinizle tutmaya dikkat edin.
- Sürüş sırasında cep telefonla konuşma, yeme ve içme gibi aktivitelerden uzak durun.
- Araç aynalarını kontrol edin ve kör nokta olmadığından emin olun.
- Aracınızın genel bakımını aksatmayın ve düzenli olarak yaptırın. Araç bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız hem güvenli hem de sorunsuz bir sürüş deneyimi sağlayacaktır.
- Uzun bir yola çıkmadan önce güvenli sürüşe hakim olup olmadığınızdan emin olun. Eğer gerekli olduğunu düşünüyorsanız mutlaka eğitim alın.
Güvenli Sürüş İçin Trafik Sigortanızı Yaptırmayı Unutmayın
Güvenli sürüş önerileri ve kurallarının ardından aracınızla emniyetli bir şekilde yol almak için mutlaka yapmanız gereken bir diğer işlem trafik sigortası olur. Trafik sigortasını yaptırarak olası bir kaza sonucunda meydana gelebilecek zararları poliçe kapsamında teminat altına alabilirsiniz. Karşı tarafın zararlarını karşılamaya yönelik bir sigorta türü olan zorunlu trafik sigortası, üçüncü şahıslara ödemeniz gereken maddi yükümlülükleri karşılayarak sizlere yardımcı olur. Dilerseniz zorunlu trafik sigortasını yaptırdıktan sonra aracınızın kasko sigortasını da yaptırarak seyir halindeyken aracınıza gelebilecek hasarları güvence altına alabilirsiniz.
Güvenli bir sürüş için aracınızın sigortalarını yaptırmış olmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Trafik sigortası sayesinde aracınızla trafiğe çıkarken bütçenizi olası tehlikelere karşı güvence altına alabilirsiniz. Onlarca farklı sigorta şirketi ve teklif seçeneği içerisinden istek ve ihtiyaçlarınıza uygun olanı kolaylıkla bulabilirsiniz. Güvenle ödeme ile bilgilerinizin güvende olacağı için sigortacılık işlemlerinizi dilediğiniz yerde ve zamanda online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Trafik sigortası yaptırdığınızda 7/24 çekici ve hasar hizmeti sunan mangirlar.com ile benzersiz bir sigortacılık deneyimi için ilk adımı atabilirsiniz.