trendear
trendear

Kaskolu Aracınız Zarar Görürse Ne Yapmalısınız?

Kaskolu Aracınız Zarar Görürse Ne Yapmalısınız?

Kasko Sigortası; çarpma, çarpışma, çalınma ve yanma ana teminatları ile aracınızı maddi olarak koruma altına alır. Peki, kaskolu aracınız zarar görürse neler yapmalısınız? Hasar işlemleriniz için nerelere, nasıl başvurmalısınız biliyor musunuz? İşte Mangırlar Sigorta sizin yanınızda.

Çarpma, Çarpışma Halinde Araç Kasko Sigortası Zararı Karşılar mı?

Aracınız trafikte ya da park halindeyken başka bir aracın çarpması sonucu hasar alırsa ya da bi araçla çarpışırsanız kasko sigortanız zararınızı karşılayabilir. Çarpma ve çarpışma, kasko sigortasının ana teminatları kapsamındadır. Ancak sigorta sahibi kendi aracına bilerek zarar verirse sigorta bu zararı karşılamaz.

Tek Taraflı Kazaları Kasko Karşılar mı?

Kazayı tek bir aracın yaptığı durumlar gerçekleşebilir. Örneğin “Aracımı direğe çarptım kasko karşılar mı?” gibi bir sorunuz varsa bu durum kasko kapsamında tek taraflı kazayı ifade eder. Aracın bir bariyere ya da duvara çarpması gibi durumlar sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır. 

Tek taraflı kazalarda sürücü trafik polisi çağırarak tutanak tutulmasını sağlamalıdır. Olayın gerçekleşme şekli, sürücünün alkol durumu gibi bilgiler tutanakta belirtilmelidir. Çünkü kasko sigortasının tek taraflı kazaları karşılaması için belirli şartları olabilir. Sürününün alkollü olması vs. gibi nedenlerle ödeme yapmaması durumuna karşın kazanın tüm detaylarının tutanakta yer alması önemlidir. Tutanaktan sonra sigorta şirketi haberdar edilerek süreç devam ettirilebilir.

Park Halindeki Arabaya Çarpılırsa Ne Yapılmalı?

Park halindeki aracınıza çarpan veya bir şekilde hasara neden olan kişi olay yerindeyse;

  • Karşı araç sürücüsü ile anlaştıktan sonra kaza tespit tutanağı düzenleyin.
  • Aracınızda hasara neden olan kişinin trafik poliçesi numarasının doğru yazılıp yazılmadığını kontrol edin.
  • Araç sürücüsünün ehliyet fotokopisini alın.
  • Eğer sürücünün ehliyeti yoksa veya alkol gibi bir madde kullandığından şüphe duyuyorsanız trafik polisi çağırarak zabıt tutulmasını sağlayın.
  • Kazanın oluş şeklini ve boyutunu göstermek adına kazanın fotoğraflarını çekin. Bu uygulama, hasar değerlendirmesinin doğru bir şekilde yapılmasını kolaylaştırır.

Hasarınızı kaskonuzdan değil de trafik sigortasından karşılamak istiyorsanız karşı tarafın sigorta şirketiyle en geç 5 iş günü içerisinde iletişime geçip durumdan haberdar etmeniz gerekir.

Park halindeki aracınıza çarpan veya bir şekilde hasara neden olan kişi olay yerinde değilse;

  • En yakın karakola giderek zabıt tutturun.
  • Kaza hakkında bilgi verebilecek görgü tanıkları varsa bu kişilerden beyan talebinde bulunun.

Bütün bu işlemlerin zamanında gerçekleşmesi için kaza anından itibaren hasar ihbar süresi olan 5 günün geçmemesi gerekir. Aksi halde geç hasar ihbarından dolayı tazminat ödemesi yapılmayabilir.

Aracın Çalınması Halinde Araç Kasko Sigortası Zararı Karşılar mı?

Kasko; aracın park veya hareket halinde gördüğü zarar başta olmak üzere üçüncü kişilerin kötü niyetli yaptıkları hareketler, aracın yanması, depremde hasar görmesi, sele kapılması gibi riskleri içerir. Bu risklerin neden olduğu hasarın tazmini için kasko bedeli belirlenir.

Bu bedel belirlenirken sürücünün kusur oranı dikkate alınır ve sigorta ödemesi bu şekilde yapılır. Kasko sigortası içerisinde değerlendirilen risklerden biri aracın çalınmasıdır. Aracınızın çalınması sonucunda da maddi kayıplarınız kaskonun güvencesi altındadır. 

Kaskolu Aracın Çalınması Halinde Ne Yapılmalı?

  • Hem en yakınınızda bulunan karakola gidin ve tutanak tutturun.
  • Aracınızın çalındığını hemen sigorta şirketinize veya aracı kuruma bildirin.
  • Oto hırsızlığında hasarın meydana gelmesinden itibaren yasal olarak bekleme süresi 30 gündür. Bu süre içinde aracınız bulunamazsa arabanızın bulunamadığını mutlaka sigorta şirketinize bildirin.
  • Sigorta şirketinizden Hırsızlık Masası, Karakol ve Asayiş Şube Müdürlüğü’ne aracınızın bulunup bulunamadığını soran bir yazı yazmasını isteyin.
  • Bu yazıyı Karakol ve Oto Hırsızlık Masası’na ilettikten sonra cevabını yazılı olarak alın ve sigorta şirketinize iletin.
  • Bu yazıların birer kopyasını aldıktan sonra Trafik Tescil Müdürlüğü’ne gidin. Burada aracınızın trafikten silinmesi için gerekli işlemleri tamamlayın ve  aracınız için “Çalınmıştır” ibaresiyle kaşelenmiş ruhsatı alın.
  • Aracınızın vergi borçlarını da kapattıktan sonra aldığınız tüm evrakları sigorta şirketinize teslim edin.

 Dosyanız sigorta şirketi tarafından incelendikten sonra gerekli kontrol ve onaylardan geçer. Sonrasında poliçenizde yer alan teminatlara uygun şekilde araç değeri tarafınıza ödenir.

Bütün işlemler sigorta şirketinin ve sigortalının uzlaşma sağladıkları durumlarda yapılır. Ancak hırsızlığın gerçekleşmesinde sürücünün ihmali söz konusuysa sigortalı kişinin zararı karşılanmayabilir.

Hangi Durumlarda Kasko Sigortası Zararı Karşılamayabilir?

  • Anahtarının ele geçirilmesi sonucunda çalınması (Aracın anahtarı ile çalınması durumu hakkında daha fazla bilgi için Araç Anahtarı ile Çalınma Durumunda Kasko Ödeme Yapar mı? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.),
  • Kapılarının veya camların açık unutulması sonucu çalınması,
  • Kontak anahtarın unutulması nedeniyle çalınması,
  • Anahtarının sınırları ve adresi belli otopark işletmesinin görevlisine teslim edilmesi sonucu çalınması,
  • Belediyeye ait otopark görevlisine teslim edilmesi sonucunda çalınması,
  • Araç satın alma bahanesiyle deneme sürüşü yapan kişilerce çalınması,
  • Trafik halinde telaşlı deneme sürüşü yapan kişilerce çalınması,
  • Bar ve benzeri yerlerde otopark görevlisi ya da kendini otopark görevlisi olarak tanıtan kişilerce çalınması gibi durumlarda sigortalının kusur oranı yüksektir. 

Bunlara benzer şekilde yaşanan hırsızlık olaylarında sigortalı ile sigorta şirketinin anlaşamaması sonucu iş hukuksal bir boyut kazanabilir. Bu bilgiler kasko poliçesi üzerinde yazar, ama pek çok sigortalı poliçesini okumadığı için bu ayrıntıları atlar. Bu nedenle sigorta poliçelerinin detaylı şekilde okunması gereklidir.

Arabanın Yanması Halinde Araç Kasko Sigortası Zararı Karşılar mı?

Çarpma, çarpılma ve çalınma ile beraber aracın yanması da kasko sigortasının ana teminatlarından biridir.  

Araç Yanarsa Ne Yapılmalı?

Sigortalının ihmalinden ve aracın bakım eksikliğinden doğan durumlar haricinde yanma olaylarında meydana gelen zarar, kasko sigortası tarafından güvence altına alınır. Aracın yanması durumunda sigortalı; yanmayı durdurmak için elinden geleni yapmak, gerekli koruma ve kurtarma önlemlerini almakla yükümlüdür.

Eğer sigortalı aracınız herhangi bir sebepten yanmaya başlarsa;

  • Öncelikle soğukkanlı olup telaş etmeden hareket etmeye çalışın.
  • Aracı güvenli bir yerde durdurup kontağını kapatın.
  • Araçta sizden başka birileri varsa inmelerini sağlayın ve herhangi bir sebepten tekrar araca girmelerini engelleyin.
  • Çevrenizin güvenliği için etrafı uyarın.
  • Kaputun veya araç kapılarının açılması havayı artırıp yangının artmasına sebep olabilir. Bu nedenle kaputu ve diğer kapıları açmayın.
  • İtfaiyeye haber verin.
  • Yanan aracın her açıdan fotoğraf ve videosunu çekin.

Olay sonrasında ise;

  • En fazla 5 iş günü içerisinde kasko poliçesi yaptırdığınız sigorta şirketine başvurarak zarar tespit işlemlerini başlatmanız gerekir.
  • Sigorta şirketi, gerekli belgeleri ve bilgileri sigortalıdan aldıktan sonra en geç 15 iş günü içerisinde araba ile ilgili hasar ve tazminat miktarını tespit edip sigortalıya bildirir.
  • Bunun dışında araba sahibinin gerekli bakımları yaptırmaması ve ihmalinden doğan her türlü zarar, kasko sigortası kapsamı dışındadır. Bu tip bir durumun oluşmasını önlemek için aracın bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir. 

Arabanın Motorunun Yanması Halinde Araç Kasko Sigortası Zararı Karşılar mı?

Kasko sigortasından yararlanmak için araçta meydana gelen herhangi bir hasarda öncelikle hasarı meydana getiren nedenlere bakılır. Motor yanması eğer sigorta poliçesinde belirtilen kapsama girmeyen ve ek olarak belirtilen teminatlar arasına alınamayan yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve bakımsızlık nedeniyle meydana gelmişse kasko sigortası tarafından bu zarar karşılanmayacaktır. Bu gibi durumlarda aracın bakımının ihmal edilmemesi, oluşabilecek zararları engellemek açısından çok önemlidir.

Motor Yanmasına Yol Açan Durumlar Nelerdir?

Motor yanmalarının ana nedeni, araç bakımının aksatılması ve motorun yağsız kalması olarak görülür. Araç sahibinin sorumluluğu altında ve tamamen öngörülebilir bir zarar olan bu tip bir motor yanması, kasko sigortası teminatları dışında kalır.
Ayrıca motor yanması, sigorta kapsamına giren bir olaydan doğmadıkça ve böyle bir olayla sonuçlanmadıkça aracın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arıza nedeniyle gerçekleşen zarar, yine kasko sigortası teminatları dahilinde değildir.

Aracın Arızalarını Kasko Sigortası Karşılar mı?

Kaskonun kaza, çarpışma gibi durumlar olmadan araçta oluşan hasarları karşılayıp karşılamadığı oldukça merak edilen konulardan biri. Eğer kasko sahibinin poliçesinde yazan teminatlarda “aracın arızalanması” yer alıyorsa aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.

  • Aracınızın herhangi bir parçasında oluşan arıza veya bozulmanın sebebi eğer yaptırılması gereken rutin kontrollerin (yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve poliçede belirtilen hayvanların vereceği zararlar) ve bakımların ihmal edilmesi ise kasko, araç arızasını karşılamaz. Ancak ek teminatlarla güvence altına alınabilir.
  • Aracınızın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arıza ve kırılmalar sigorta kapsamına giren bir olaydan (çarpma, çarpışma ve çalınma) kaynaklanmıyorsa sigorta tarafından karşılanmaz.
2.954
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Web Tasarım