Kasko hem aracını hem de seni güvence altına alarak bütçeni koruma amacı taşıyan bir sigorta ürünüdür. Sigorta şirketin kasko genel şartları çerçevesinde aracında meydana gelen hasarları karşılayarak zararını en aza indirmeyi hedefler.
Kara taşıtları kasko sigortası genel şartları çerçevesinde kasko genel olarak yanma, çalınma, çarpma ve çarpılma gibi yüksek risk taşıyan durumları ana teminat olarak kapsarken ek teminatlarla farklı riskleri de güvence altına alabilir. Kasko şartlarında belirtildiği üzere poliçe, yalnızca Türkiye sınırları içerisinde geçerli olur.
Sen de kasko sigortası yaptırmak istiyorsan “Kasko genel şartları nelerdir?” diye merak ediyor olabilirsin. Kasko sigortasındaki genel şartlar, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık ve Emeklilik Mevzuatı kapsamında 01.04.2013 tarihinde belirlenmiştir. Sigortanın kapsamı, başlangıç ve sonu, teminat dışı hâller, sigorta bedeli, hasar durumu, tazminatın hesaplanması ve ödenmesi, zamanaşımı, eksper ataması, uyuşmazlıkta dava açılacak tahkim kurumu ve mahkeme gibi birçok konu genel şartlarda yer almaktadır.
Kara Taşıtları Kasko Sigortası Genel Şartları Nelerdir?
Kasko genel şartları çerçevesindeki konuları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Sigortanın konusu
- Sigortanın kapsamı
- Coğrafi sınırlar
- Ek prim ödenerek ek sözleşme ile teminat kapsamına alınabilen hasarlar
- Eksik ve aşkın sigorta
- Muafiyetler
- Hasar durumu
- Poliçenin başlangıç ve bitişi
- Hasar ve tazminat
TSB Kasko Genel Şartları hakkında detaylı bilgi için mevzuatı okuyabilirsin.
Kasko Genel Şartlarında Belirtilen Teminatlar
Kasko sigortası genel şartları çerçevesinde belirlenmiş olan teminatları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Aracın veya araç parçalarının çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi
- Çarpma, çarpışma, devrilme, düşme ve yuvarlanma riskleri
- Aracın karayolunda ya da demiryolunda kullanılabilen motorlu-motorsuz araçlarla çarpışma riski
- Üçüncü şahısların kötü niyet veya muziplikle yaptığı hareketler ve fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin araca vereceği maddi zararlar
- Kara taşıtları kasko sigortası genel şartları doğrultusunda fabrika çıkışında araca standart donanım olarak monte edilen cihazlar ve aksesuarlar da poliçe kapsamında yer alır.
Kasko Genel Şartlarına Göre Kasko Çeşitleri Nelerdir?
Kasko sigortası genel şartlarına göre kasko çeşitleri; dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko olmak üzere dört farklı kategori içinde değerlendirilir ve kasko türüne göre teminat kapsamında değişiklik olur.
- Dar kasko, kasko teminatlarının tamamının poliçe kapsamına alınmadığı bir sigorta türüdür.
- Standart kasko, poliçede yasal düzenlemelerde belirtilen rizikoların tamamını içerir.
- Genişletilmiş kasko, yasal düzenlemedeki rizikoların tamamını kapsamakla birlikte ek sözleşme ile belirlenen ve teminat altına alınan risklerin bir kısmını içerir.
- Tam kasko ise belirtilen yasal düzenlemede yer alan tüm teminat gruplarını ve genel ek sözleşme ile kapsama dahil edilebilen tüm riskleri teminat altına alır.
Kasko Genel Şartlarına Göre Ek Sözleşme ile Poliçe Kapsamına Alınabilecek Zararlar
Kasko sigortasına genel şartlarına göre poliçene dâhil edebileceğin birçok teminat vardır. Kasko poliçesi fiyat araştırması yaparken bu teminatlara mutlaka göz atmanı öneririz. Çünkü teminatlarla konusunda bilgi sahibi olmazsan olası bir hasar durumunda sigorta şirketin ile problem yaşayabilirsin. Örneğin, bir hasar olayında poliçenin mevcut hasarı karşıladığını düşünüyor olabilirsin ancak sonradan poliçende ilgili teminatın yer almadığını öğrenebilir ve mağduriyet yaşayabilirsin. Ben nedenle bu ve benzeri durumlarla karşılaşmamak için kara taşıtları kasko sigortası genel şartlarının detaylarını okumak oldukça önemli. Peki kasko genel şartlarına göre ek sözleşme ile poliçe kapsamına alınabilen zararlar neler?
- Araç anahtarının çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi nedeniyle oluşabilecek hasarlar
- Yangın dışında araçta sigara ve benzeri maddelerin teması ile oluşabilecek zararlar
- Deprem, fırtına, toprak kayması, dolu veya yanardağ püskürmesi gibi doğal afetler nedeniyle meydana gelen zararlar
- Grev, kargaşalık, halk hareketleri, lokavt sonucunda oluşabilecek zararlar
- Kemirgen hayvanların veya diğer hayvanların araca verdiği zararlar
- Kurallara uygun olması şartıyla araçta patlayıcı, parlayıcı ve yakıcı maddeler taşınması sonucu meydana gelen zararlar
- Sel ve su baskını ile oluşabilecek zararlar
- Aracın yarışa katılması sonucunda oluşabilecek hasarlar
- Donma, eskime, çürüme, paslanma ve bakımsızlıktan dolayı meydana gelen hasarlar
- Aracın yetkili olmayan kişiler tarafından çekilmesi sonucu oluşabilecek zararlar
Kasko Genel Şartlarına Göre Teminat Dışı Durumlar
Kasko sigortası genel şartları 2022 çerçevesinde poliçe kapsamı dışında kalan durumları şu şekilde inceleyebiliriz.
- Aracına kasten verilen zararlar
- Nükleer yakıtlardan kaynaklanan hasarlar
- Araç ile ruhsatta belirtilen taşıma yükünden fazla yük taşınması sonucu oluşan zararlar
- Savaş olayları sonucu oluşan hasarlar
- Sürücü belgesi olmayan birinin aracı kullanımı sırasında oluşan hasarlar
- Terör olaylarından kaynaklanan zararlar
- Aracının uyuşturucu almış veya alkollü kişilerce kullanılması sonucu meydana gelen zararlar
Kasko Genel Şartlarına Göre Hasar ve Tazminat
Kara taşıtları kasko sigortası genel şartlarına göre sigorta poliçesinde gerçekleşme ihtimali olan bir riziko meydana geldiğinde hem sigorta şirketinin hem de sigortalının bazı yükümlülükleri başlar. Bunlar kasko sigortası genel şartlarında belirtilen riziko sonrası bildirim, hasarın tespiti, sigorta bedeli, ödenmesi gereken tazminat miktarı gibi konulardır. Eğer bu görevler yerine getirilmez ise tazminat alınması mümkün değildir.
Kasko Sigortasında Eksik Sigorta ve Aşkın Sigorta
Kasko poliçesi genel şartlarında tanımlanan önemli bir diğer konu da eksik ve aşkın sigortadır. Eksik sigorta, kasko sigortası bedelinin aracın hasara uğradığı andaki değerinin altında olmasıdır. Kısaca sigorta poliçesinde eksik sigorta olması durumunda poliçe süresi içinde olan bir hasarda eksik ödeme alırsın. Örneğin, bir kaza yaptığını ve bunun sonucunda da aracın pert olduğunu varsayalım. Bu durumda sigorta şirketin poliçede yazan bedel kadar ödeme yapar. Aşkın sigorta ise sigorta bedelinin sigorta değerinden büyük olmasıdır ve tazminat poliçelerinde devreye girer.
Kasko Sigorta Poliçesinin Başlangıcı ve Bitişi
Kasko sigortası yaptırdığında sigortanın başlangıç ve bitiş tarihleri poliçene eklenir. Poliçe, başlangıç tarihinde öğlen saat 12.00’de başlar ve bitiş tarihinde öğlen 12.00’de son bulur.
Kasko Sigortası İptal Şartları
Kasko sigortasını devretmek isteyen kişileri duymuşsundur. Çünkü araç kullanıcılarının birçoğu kasko sigortasını devretmek istediklerini söyler. Ancak kara taşıtları kasko sigortası genel şartlarına göre sigortanı aracın yeni sahibine devredemezsin ancak dilersen aracını sattığında poliçeni iptal edebilirsin. Kasko sigortanın iptal olması için satış gerçekleştiğinde sigorta şirketine bilgi vermen yeterli olacaktır. İptal işleminden sonra yeni bir araç satın almazsan kaskonun kalan günlerine göre kasko prim hesaplaması yapılır ve hesaplama sonucu çıkan ücret, sigorta şirketi tarafından ödenir.