trendear

Oto Cam Hasarlarında Cam Değişimi ve Gerekli Belgeler

Oto Cam Hasarlarında Cam Değişimi ve Gerekli Belgeler

Trafikte karşı karşıya kalınan kazalarda aracın camları hasar alabilir. Dikkatsizlik veya karşı tarafın hatası sebebiyle yaşanan kazalarda ya da çarpıp kaçma ve hırsızlık durumlarında oluşan cam hasarlarının en kısa zamanda tamir edilmesi gerekir. Bu tür durumlarda maddi kayıpları minimuma indirmek için kasko sigortası yaptırılmalıdır. Oto cam hasarı durumunda, gerekli belgelerinizi ve kasko poliçenizi hazırlayarak onarım sürecini hızlıca tamamlayabilirsiniz.

Kaskodan Cam Değişimi Nasıl Yapılır?

Araçla yaşanan kazaların ve hırsızlık durumlarının sonucunda, aracın bazı parçalarıyla beraber ön veya arka camların hasar görmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu tür durumlarda cam değişimi yaptırmak gerekir. Yaşanan bu hasarlarda aracın zaman kaybetmeden tamir edilmesini sağlayan ve bütçenin sarsılmasını engelleyen sigorta türü, kasko sigortasıdır. Kazada suçlu konumunda olan sürücülerin araçları veya çarpıp kaçma sebebiyle hasar alan araçların hasarlarının tamiri için kasko devreye girer.

Kasko kapsamında cam değişimi yapılabilmesi için sürücülerin yapması gereken bazı işlemler ve sigorta şirketine ulaştırması gereken belgeler vardır. Öncelikle, kazanın boyutunu gösteren fotoğraflar çekilmesi gerekir. Bu fotoğraflar hasarın boyutunun görsel şekilde kaydedilmesi için kullanılır. Ardından, varsa, görgü tanıklarından muhakkak beyan talebinde bulunulmalıdır. Araç kullanılamayacak durumdaysa, çekme işlemlerinin gerçekleşmesi için sigorta şirketi ile iletişime geçilmelidir. Bunların ardından, yaşanan hasara göre gereken belgelerin sigorta şirketine iletilmesi gerekir.

Oto Cam Hasarında Gerekli Belgeler

Cam hasarının kasko sigortası tarafından karşılanması ve camların değiştirilmesi için servise gitmeden önce bazı belgelerin tamamlanması gerekir.

Oto cam hasarının kasko kapsamında tamirinin yapılabilmesi için gereken bazı belgeler şunlardır:

  • Sürücü beyanı,
  • Kasko poliçesi,
  • Sürücü belgesinin aslı veya fotokopisi,
  • Ruhsatın aslı veya fotokopisi,
  • Şirket araçlarında imza sirküleri ve vergi levhası fotokopileri,
  • Cam hasarı hırsızlık nedeni ile oluştuysa, karakol tutanağının “aslı gibidir” onaylı fotokopisi.

Cam Onarım Aşamaları

Cam onarım işlemi genellikle şu şekilde gerçekleşir:

  • Sürücü beyanı istenir.
  • Cam hasarı gerçekleşen durumlar için sigorta belgeleri ve tutanaklar istenir.
  • Kırılan camın boyutları ölçülür ve modeliyle seri numarası belirlenir. Orijinal parça hizmeti veren kuruluşlar ile irtibata geçilerek gerekli parça sipariş edilir.
  • Varsa, aracın içinde kalmış olan cam kırıkları temizlenir.
  • Camların takılma işlemi tamamlandıktan sonra yapılan test sürüşü ile sorun olup olmadığı kontrol edilir.
  • Araçta bir problem olmaması halinde anlaşmalı araç servisten çıkartılarak sahibine teslim edilir.
  • Cam hasarının anlaşmalı bir araç servisinde yapılan tamirinden ücret alınmaz. Oto cam tamiri anlaşmalı servis dışında bir yerde yapıldıysa, ödeme önce sigortalı tarafından yapılır. Sonrasında ödenen ücret, sigorta şirketi tarafından tazmin edilir. 

Zorunlu Trafik Sigortası Cam Hasarını Karşılar Mı? 

Araç sahiplerinin merak ettiği konuların başında “Zorunlu trafik sigortası cam değişimini karşılar mı?” sorusu gelir. Araç sahibi herkesin yaptırması zorunlu olan trafik sigortası, karşı tarafa verilecek olası zararları karşılar. Kaza sırasında cam kırılması gibi hasarlar sigorta kapsamında karşılanır. Fakat araçlarda meydana gelen hasarlar yalnızca trafik kazası nedeniyle çıkmaz araçlar, park halindeyken de hasar görebilir.

Araç camlarının farklı nedenlerle kırılması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.  Bu noktada camın nasıl kırıldığı önemli bir kriterdir. Örneğin, hırsızlık durumunda aracın cam kırılabilir veya sürüş halindeyken sıçrayan bir taş kolayca cam kırıklarına yol açabilir. Yine etkili bir dolu yağışı camda hasar oluşturabilir. Genellikle küçük hasarlar, zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmazken sigorta şirketleri, araç camları için ek paketler oluşturmaya başlamış ve sigortanın kapsamını genişletmişlerdir. Kaskosu olmayan araç sahiplerine sunulan avantajlar sayesinde siz de ek teminatlar satın alabilir ve poliçenizin kapsamını genişletebilirsiniz. 

Oto Cam Hasarı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kasko Sigortası Cam Hasarını Karşılar Mı?

Aracınız için yaptıracağınız kasko sigortası, aracınızda oluşabilecek birçok hasarı karşılar ve maddi kayıplarınızın önüne geçer. Cam hasarı da kasko sigortasının karşıladığı hasarlardan biridir.

Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Trafik sigortası, yaşanan kazalarda karşı tarafın kayıplarını teminat altına alır. Kasko sigortası ise sizin aracınızın alabileceği hasarların tamirini teminat altına alan bir sigorta türüdür.

Kasko Sigortası Zorunlu Mudur?

Araçlar için zorunlu olan tek sigorta trafik sigortasıdır. Kasko sigortası zorunlu olmamakla beraber, trafikte yaşanabilen her türlü kazaya karşı önlem almak için yaptırılması önerilir.

Cam Hasarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Görünmez kazalara karşı önlem almak için aracınızı güvenli bir yere park edebilirsiniz. Hırsızlığa karşı önlem için araçta değerli eşya bırakmamaya veya bu eşyaların görünmemesini sağlamaya dikkat edebilirsiniz. Cama zarar verecek nesnelerle temizlik yapmamak da hasardan korunmak için alabileceğiniz önlemlerden biridir. Ancak, kontrolünüz dışında oluşabilecek hasarlara karşı kasko sigortası yaptırarak daha sağlam bir önlem alabilirsiniz.

06.06.2022
5.335
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Mangırlar Sigorta
Mangırlar Sigorta
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1
Alemo Dijital tarafından güçlendirilmiştir.