Kasko poliçe fiyatları hem sigorta şirketlerine hem de sigortadan yararlanmak isteyen kişilerin sürücü bilgilerine ve araç geçmişine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kasko fiyatını belirleyen unsurlar nelerdir? sorusuna “kasko fiyatını aracın markası, modeli, üretim yılı, motor hacmi, sonradan eklenen aksesuar ve cihazlar, aracın kazaya karışmış olup olmaması belirler.” şeklinde cevap verilebilir.
Kasko fiyatını yüksek bulduğun için kasko yaptırmak konusunda tereddüt yaşıyor olabilirsin. Çünkü kasko prim bedelleri aracının özelliklerine ve sigorta şirketine göre yüksek meblağlara çıkabilir. Ancak araç fiyatlarındaki artışı ve ilerleyen dönemde araçların daha fazla değerleneceğini de göz önünde bulundurursan bugünden kasko sigortası yaptırmanın önemini daha iyi anlayabilirsin.
Kasko Sigortasında Fiyatı Belirleyen Unsurlar Nelerdir?
Kasko fiyatları hesaplanırken farklı unsurlar göz önünde bulundurulur, bu nedenle primler arasında farklılık olur. Peki, kasko sigortasında fiyat farkı neden oluşur? Bu sorunun tek bir cevabı yok, bundan dolayı primleri etkileyen tüm faktörleri tek tek incelemek gerekir.
Aracın Kasko Değeri
- Kasko fiyatların etki eden en önemli unsurlardan biri aracın kasko değeridir. Kasko değeri hesaplanırken aracın üretildiği yıl, markası, türü ve modeli gibi etkenler göz önünde bulundurulur ve bunlara göre her yıl ortalama bir kasko değer listesi yayınlanır. Sigorta şirketleri bu listede yer alan fiyatları inceler ve değerlendirmeleri sonucunda poliçenin fiyatını belirler.
- İkinci el piyasası olan ve çok satılan araçların hem parçası daha kolay bulunur hem de tamiri daha uygun fiyata yapılır. Bu nedenle aracının sıfır ve ikinci el olmasına göre kasko prim tutarında farklılık oluşur.
- Yaşı ilerlemiş ve ikinci el piyasası olan araçların kaskosu sıfır araca göre daha fazla olur. Çünkü hem masrafı fazladır hem de kaza riski yüksektir. Araç eskidikçe daha fazla kaza ve hasar durumu ile karşılaşabileceği için ödenmesi gereken tutar da yükselir. Dolayısıyla yeni model araçların eski modellere göre prim bedelleri daha yüksek çıkar.
- Spor bir araba ile aile arabası kaza riskleri açısından değerlendirildiğinde de prim fiyatında farklılık olduğu görülür.
- Kasko primlerini artırabilecek faktörlerden bir diğeri de araç içindeki ekipmanların teminat kapsamına alınmasıdır. Kasko fiyatını etkileyen faktörler arasında radyo, klima, televizyon ve telefon gibi aksesuarlar da yer almaktadır.
Sigortalının Bilgileri
- Kasko prim hesaplaması yapılırken dikkat edilen unsurlardan biri de araç sahibinin yaşıdır. Araç sahibinin yaşı ne kadar büyük olursa prim için belirlenen tutar da o kadar düşük olur. Örneğin, 30 yaşında bir sigortalı için belirlenen fiyat, 52 yaşında biri için belirlen fiyattan daha yüksektir.
- Sürücünün mesleği, ehliyet yılı, aracın kullanıldığı şehir gibi bilgiler de fiyat üzerinde belirleyici rol oynar. Zamanın çoğunu trafikte geçiren biri ile sadece hafta sonları aracını kullanan ya da yalnızca işe gidip gelen kişilerin kaskoya ödeyecekleri primler arasında farklılık vardır. Mesleğinden dolayı sürekli trafiğe çıkan kişiler daha fazla kaza riski ile karşı karşıyadır.
- Trafik, kaza ve suç oranı yüksek olan büyük şehirlerde de kasko fiyatlarında artış görülür.
Kasko İndirimleri Nelerdir?
Sigorta şirketleri kaskoda belirli dönemlerde veya sürekli indirim uygularlar. Kasko indirimleri arasında araç güvenliği, hasarsızlık indirimi, tek sürücü indirimler, meslek çalışanlarına özel indirimler muafiyetler ve ek teminatlar gibi unsurlar yer alır. Kaskoda indirim oranları oldukça geniş kapsamlı bir konu olduğunda farklı başlıklar altında tek tek incelemek gerekir.
Araç Güvenliği
Aracın güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan önlemler, araç kasko sigortasının fiyatını etkileyen uygulamalardır. Yani aracının karşılaşabileceği hırsızlık gibi olayları önlemek adına takip cihazı veya alarm sistemi kullanmak gibi eylemler, kasko fiyatlarını etkilemektedir. Eğer aracını güvenlik önlemleri ile güvence altına alıyorsan güvenlik önlemi bulunmayan araçlara kıyasla daha düşük prim ödersin.
Muafiyetler
Kasko muafiyeti olarak adlandırılan bu uygulama ile sigorta yaptırdığın aracın hasar gördüğünde poliçe kapsamında hasarın belirli bir miktarını sen karşılarsın. Bu muafiyet oranını sigorta şirketin ile görüşerek belirleyebilirsin.
Sigorta bedeli üzerinden seçilen farklı oranlardaki muafiyetli poliçeler, toplam primde indirim yapılmasına olanak tanır. Örneğin, sigorta bedeli üzerinden seçeceğin %1-2 oranındaki muafiyetli poliçe sayesinde toplam prim üzerinden indirim yapılır. Eğer hasar anında muafiyet oranındaki ödemeyi sen yaparsan primi de o oranda daha indirimli olarak ödersin.
Hasar Durumu
Aracının hasarı nedeniyle sigorta şirketinden tazminat talep ettiğinde sonraki yılın prim bedeli zamlı olarak hesaplanır. Eğer aracında sigorta süresince herhangi bir hasar meydana gelmezse prim tutarı üzerinden bir miktar hasarsızlık indirimi uygulanır ve bu sayede kasko güvencen daha indirimli hâle gelir. Fakat sigorta bedelleri enflasyon nedeniyle düşebileceği için enflasyon koruma teminatı da yaptırman yararlı olur.
Kasko Ek Teminatları
Kasko sigortasının ana teminatlarının yanında mini onarım, yol yardımı, ihtiyari mali mesuliyet gibi ek teminat seçenekleri var. Bu teminatlarla aracını olası olumsuz risklere karşı koruma altına alabilirsin ancak teminatların hem limitleri hem de içerikleri poliçe fiyatına etki eder. Kasko poliçeni ek teminatlarla ne kadar genişletirsen ödemen gereken prim tutarı da o kadar yükselir.
Kasko Bedeli Neden Yüksek Çıkar?
Sigorta şirketleri, her bir ürünü için farklı prim bedeli belirler ve bu primler sayesinde olası hasarın masrafları karşılanır. Prim ödemeleri sonucu biriken bu para, tazminat ödemesi için yeterli olmazsa prim bedeli daha yüksek olur. Bu nedenle prim ödemelerinin doğru ve düzenli bir şekilde yapılması kasko teminatlarının işlevini yerine getirmesi bakımından oldukça önemlidir. Aksi takdirde kasko sigortasından etkili bir şekilde yararlanmak mümkün olmayacaktır.