trendear
trendear

Kasko Teminatları Kasko Fiyatını Nasıl Etkiler?

Kasko Teminatları Kasko Fiyatını Nasıl Etkiler?

Yeni bir araç satın aldığında aracını ilk günkü gibi korumak istersin ancak bu ne kadar mümkün olabilir? Kullanım sırasında hatta park hâlindeyken bile aracın beklenmedik bir şekilde hasar görebilir. İşte araç kasko sigortası tam bu noktada devreye girer ve aracını yalnızca güvence altına almakla kalmaz aynı zamanda bütçeni de korur. Bu nedenle “Nasıl olsa trafik sigortam var, kaskoya ihtiyacım yok” diye düşünmemen gerekir. Aracındaki hasarlar kasko sigortanın ana ve ek teminatlar kapsamında karşılanır. Kasko sigortasının primleri yüksek gibi görünür ancak onarım masraflarını karşılayarak hem maddi hem de manevi anlamda rahatlamanı sağlaması bakımından önem taşır. 

Kasko Sigortaları Arasında Neden Fiyat Farkı Olur?

Kasko sigortaları arasında fiyat farkı oluşmasının en önemli nedenlerinden biri ek teminatlardır. Kaskonun kapsamı arttıkça fiyatları da yükselebilir. Ancak kasko poliçeleri arasında tercih yaparken dikkat etmen gereken en önemli nokta, kasko sigortanın ucuz olması değil, teminat kapsamında nelerin olduğudur. Uygun fiyatlı bir kaskonun teminatları az sayıda olabilir, yani sen bir kaza yaptığında kapsamadığı güvenceler vardır. Bu açıdan ihtiyaçlarına uygun kasko ürününü tercih ederek kendin için en doğru poliçeyi bulabilirsin.
Bir sigortadan beklentilerin her ne olursa olsun bütçene en uygun kaskoyu seçebilirsin. Örneğin, “ben ayda birkaç gün aracımı kullanıyorum ve aracımı kapalı garajda tutuyorum diyorsan, ucuz kasko seçeneklerinden birini tercih edebilirsin. Eğer “haftanın her günü trafikteyim” diyorsan da genişletilmiş kasko yaptırabilir ve ek prim ödemesi yaparak farklı teminatlar ile aracını güvence altına alabilirsin. 

Kasko Sigortasın Fiyatını Belirleyen Ek Teminatlar Nelerdir?

Kasko fiyatını etkileyen faktörler arasında yer alan ek teminatlar, sigortanın kapsamını genişletir ve düşük ihtimal olarak gözüken ancak başına geldiğinde ciddi maddi kayıplara yol açan olayları kapsar. “Benim başıma gelmez” diye düşünebilirsin ancak günümüzde birçok kişi bu düşünceden dolayı önemli maddi kayıplar yaşamaktadır. Sen de aracını, kullanım tarzını ve risk durumlarını göz önünde bulundurarak ek ödemelerle teminatları poliçenin kapsamına alabilir ve kayıpların önüne geçebilirsin. Peki kasko sigortasının primini artıran bu ek teminatlar nelerdir?

Hasarsızlık İndirimi Koruma Teminatı 

Kasko fiyatına etki eden durumlardan biri hasarsızlık indirimi koruma teminatıdır. Eğer kullandığın araçta kasko poliçenin süresi boyunca hiçbir hasar oluşmaz ve poliçeni yeniletirsen bunun sonucunda hasarsızlık indirimi almaya hak kazanırsın. Bu indirim oranı aracının hasar kaldığı ilk 12 aylık sürede %30 indirim hakkı kazanırsın ve bu oran %60’a kadar artış gösterir. Fakat bu indirimi sadece tek bir hasar nedeniyle kaybedebilirsin. İşte tam bu noktada hasarsızlık indirimi koruma teminatının önemi ortaya çıkar. Hasarsızlık indirimi koruma teminatı sayesinde aracında hasar meydana gelse dâhi hasarsızlık indiriminden faydalanmaya devam edebilir ve daha az prim ödeyebilirsin.

İhtiyari Mali Mesuliyet (IMM)

İMM teminatı kaza yaptığında karşı araca verdiğin maddi zararları ödemeni sağlayan oldukça önemli bir teminattır. Çünkü zorunlu trafik sigortası karşı tarafın maddi zararını 50.000 TL’ye kadar karşılarken günümüzde hasar masrafları bu limitten çok daha yüksek çıkabilir. Bu aşamada da İMM devreye girerek trafik sigortanın karşılamadığı hasar masraflarını öder.

Özellikle araba fiyatlarının ve tamir masraflarının arttığı bu dönemde karşı tarafa verdiğin ufak bir zarar bile büyük masrafları ödemeni gerektirebilir. İMM olan bir kasko sigortası tercih etmen maddi açıdan avantajlı olmanı sağlar.

İMM teminatının olması kadar İMM limiti de önemlidir. Çünkü İMM limitleri dahilinde karşı tarafın zararı karşılanır. Sigorta şirketlerine ve kasko ürünlerine göre İMM teminat limiti değişebilir, sende teklif alırken İMM teminat limitini arttırarak primin ne kadar olduğunu görebilirsin. Örneğin limitsiz İMM teminatının olduğu bir kaskon varsa, karşı arabaya verdiğin masraf ne kadar yüksek olursa olsun kendi bütçenden değil kasko sigortanla hasarı karşılayabilirsin. Bu açıdan İMM olan kasko sigortaları fiyat olarak daha yüksek olsa da koruma kapsamı da oldukça geniştir. 

İkame Araç (Kiralık Araç)

Trafikte yaşayabileceğin herhangi bir kaza sonucunda aracın kullanılamaz hâle gelebilir. Sigorta şirketleri böyle durumlarda mağduriyetini gidermek adına araç teminatı hizmet sunarlar. İkame araç teminatı, kasko fiyatlarını büyük ölçüde etkilese de olası risk durumunda oynadığı rol ile büyük avantaj sağlar. İlgili sigorta şirketi, kaza yaşadığında veya aracının serviste olması durumunda araçsız kalmaman için sana ikame araç gönderir. Bu hizmetten faydalanabilmen için kasko poliçende ikame araç teminatının yer alması gerekir. Ancak ikame araç hizmeti, sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir. Bazı şirketler, aracının 24 saat serviste kalması durumunda bazıları ise 48 saat kalması koşulu ile bu teminatı uygular ve araç standartlarına en uygun olan aracı gönderirler.

Manevi Tazminat 

Manevi tazminat, araç kasko fiyatlarını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Manevi tazminat talebini ek sözleşme ile teminat kapsamına alabilirsin. Bu talep, zorunlu trafik sigortasında kapsam dışı kalır. Bundan dolayı kasko sigortasında -zorunlu sağlık sigortanın olup olmaması fark etmeksizin- uygulanır ve sigorta limitleri içerisine dahil edilir. Manevi tazminat teminatı ile karşı tarafın olay sebebiyle duyduğu sıkıntının az da olsa giderilmesi amaçlanır. Bu nedenle teminatta senin ve karşı tarafın sosyal ve ekonomik durumlarınız değil, olayın meydana geliş şekli dikkate alınır.

Orijinal Cam Teminatı

Araç camları, hassas yüzeyleri nedeniyle birçok riske maruz kalır. Çünkü aracının camlarında kazanın neden olduğu etkiler neticesinde hasar meydana gelebilir. Bunun sonucunda da yüksek oranda cam değişim ve onarım masrafı çıkar. Orijinal cam teminatı ise eşsiz bir mali güvence sağlar. Çünkü değiştirilmesi ve onarılması gereken camların masrafları poliçe kapsamına dahil edilir. Eğer “nasıl olsa kasko sigortam cam hasarını karşılar” diye düşünerek poliçene bu teminatı ekletmez isen sonrasında hasar durumunda mağduriyet yaşayabilirsin.  

Yedek Parça Teminatı

Kaza sonrasında hasarın teminatına yönelik en önemli sorunlardan biri de aracın hasar görmüş olan parçasıdır. Aracının hasarlı parçasının onarımının imkânsız olması durumunda değişim için orijinal veya eşdeğer parça kullanılır. Meydana gelen kaza sonrası aracın yedek parça temini ile ilgili problem yaşamamak için bu teminat çok önemlidir. Yedek parça teminatı, bir anda ortaya çıkan maddi külfetin sigorta şirketi tarafından karşılanması büyük avantaj sağlayacaktır. 

Servis Geçerliliği 

Aracınla kaza yaptığında “Şimdi aracımın onarımını nasıl yaptıracağım?” sorusuyla karşı karşıya kalabilirsin. Bir kasko sigortası teminatı olan servis geçerliliği teminatını da poliçene ekleterek bu problemden kurtulabilir ve ek bir ücret ödemeden sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servislerde onarım yaptırabilirsin. Kaskolu aracın tamir edileceği servisi, sigorta şirketin seçebilir veya sen de servis seçimi yapabilirsin.  Servisi sigorta şirketi belirlediği takdirde “kısıtlı servis” seçimi yapmış olursun, bunun en büyük avantajı kasko fiyatının düşük çıkmasıdır ancak aracını yalnızca sigorta şirketinin seçtiği servise götürebilirsin. 

Servis seçimini sen yaparsan sigorta şirketinin ödemeyi kabul ettiği miktar üzerinden istediğin yerde onarım yaptırabilirsin. Sigorta seçimli servis seçiminin en büyük dezavantajı, sınırlı servise göre daha yüksek fiyatlı olmasıdır. Seçimin doğrultusunda anlaşmalı servis, aracındaki hasarı sorunsuz ve hızlı bir şekilde onarır ve mali işlemleri de sigorta şirketin ile halleder. Anlaşmasız olan servislerde ise süreci senin takip etmen gerekir. 

3.181
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Web Tasarım