trendear
trendear

Dik Yokuşta Araç Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Dik Yokuşta Araç Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Düz yolda araç kullanmak oldukça kolay ve keyiflidir. Ancak bazı zamanlar önümüze yokuşlar çıkabilmektedir, bu yolda araç kullanımı zorlaşır. Bu nedenle gerekli önlemleri alarak hem kendinizi korumuş hem de karşınızdaki sürücülerin hayatını riske atmamış olursunuz.

Arabayla Yokuş Çıkarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Arabayla dik yokuşları çıkarken dikkat edilmesi gereken iki tane husus var; hız ve vites. Yokuşa göre uygun vitese atılmalı ve uygun hızda gidilmelidir. Dik yokuşlarda vites değiştirmek, aracı çok hızlı ya da çok yavaş sürmek güvenliğinizi tehlikeye atar. Dolayısıyla yokuşu gittiğiniz viteste tutmak en güvenli yöntemdir.  Ayrıca aracınızla yokuşu çıkmaya başlamadan önce mutlaka yasal limitlere bağlı kalarak hızlanmalısınız ve aynı hızda yokuşu çıkmalısınız.

Aracınıza yokuşu çıkarken hangi viteste gitmeniz hakkında herhangi bir genelleme yoktur. Hangi vitesi kullanmanız gerektiği; yokuşun uzunluğuna, eğimine ve yokuştaki diğer araçların hızına göre değişir. Önemli olan nokta, aracınız hangi viteste olursa olsun düşük devirde tutmanız ve ayağınızı gazda sabit tutarak yokuşu çıkmanızdır.

Arabayla Yokuş İnerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Her sürücünün yokuş konusunda bilgili olması gerekmektedir.

Yokuş inerken yapılan yanlış hareketler; hem yakıt tüketimini artırır hem de yolculuk güvenliğini tehlikeye atar. Özellikle kötü hava şartlarında buzlanma ve kayganlık artar. Dolayısıyla yokuş inerken dikkatli olmak gerekir.

Birkaç basit temel kural yardımı ile dik yokuşları sorunsuz inebilir, yolculuğunuzu sorunsuz tamamlayabilirsiniz.

Yokuş İnişini Güvenle Tamamlamak İçin Öneriler

  • Yokuş aşağı inerken oldukça düşük devirle ilerlenmeli ve frene olduğunca az basılmalıdır. Çünkü yokuş inerken dikkat edilecek en önemli nokta, hızın belirli aralıkta olmasıdır. Yokuş inerken motor freninden destek alınırsa daha sağlam sonuçlar elde edilir.
  • Yokuşun eğimi esas alınarak araç hızının kontrolden çıkmayacağı bir seviyeye düşürülmesi gerekir.
  • El frenini 1-2 diş çekerek dik yokuşlardan inmek de hız kontrolü yapılmasını kolaylaştıracaktır.
  • Aracın hızı yokuşu inmeye başlamadan önce yapılmalıdır.

Sigortamızdan Teklif Alın!

Yokuşlarda araç kullanırken oldukça dikkatli olunmalıdır. Şayet kendinizi her an kazanın içinde bulabilirsiniz. Öyle bir kaza anında zararlı çıkmamak için mutlaka kaskonuzun olması gerekir. Aracınızın kaskosu yoksa mangirlar.com üzerinden en uygun kasko fiyatları listesine ulaşabilirsiniz. Dilerseniz de 0850 850 3959 numaralı Sigorta Destek Hattımızdan 7/24 kasko ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

6.053
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Web Tasarım