trendear
trendear

Dask poliçesi için adres kodu sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Dask poliçesi için adres kodu sorgulama işlemi nasıl yapılır?

DASK poliçesi yaptırırken, internetten ya da alakalı sigorta şirketlerine müracaat ederek yaptıracağınız poliçe amacıyla belirli evraklar hazır tutulmalıdır. Zorunlu deprem sigortasının karşılayacağı prim miktarı, bölgenin ve yapının risk derecesine bağlı olarak birbirleri arasında değişiklik gösterebilir. Zorunlu deprem sigortası dahil çoğu prosedürde binanın ve meskenin adres kodu öğrenme prosedürünü gerçekleştirmeniz gerekir. Binanın olduğu bölgedeki deprem risk yoğunluğu, binanın yapısı, bina ve bina çevresinin net yüzölçümü gibi kriterler deprem sigortasının mümkün bir deprem neticesinde yaşanacak kaybın prim bazında karşılayacağı miktarı belirler. DASK poliçesi, senede bir kereliğe mahsus yaptırılır ve her sene yenilenmelidir. Olası bir depremde görülen hasarın karşılanmasının yanı sıra, Ağustos 2012’de getirilen program ile bina amacıyladeki su ve elektrik aboneliğinin başlatılabilmesi adına DASK poliçesinin alakalı bölgelere beyan edilmesi mecburidur. 5 adımda adres kodu sorgulama prosedürünü https://adreskodu.dask.gov.tr/ adresinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

DASK Poliçesi Nedir?

Açılımı Doğal Afet Sigortalar Kurumu olan DASK poliçesi, bir başka adıyla mecburi deprem sigortası olarak da bilinir. DASK poliçesi, yoğun fay hattına ve bundan dolayı yüksek deprem riski barındıran Türkiye’deki her ev sahibinin yaptırması mecburi bir sigorta türüdür. DASK poliçesi yaptırabilmek amacıyla, meskenin ve binanın alakalı bulgularini edindikten sonra DASK adres kodu sorgulama sayfasından kodu bulabilirsiniz. Depremin yıkıcı etkilerine karşı yapıları korumayı hedefleyen DASK poliçesi, mümkün bir deprem ardından görülen hasarın devlet doğrulusunda karşılanmasına yöneliktir. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayan mesken sahipleri, deprem neticesi hasar kaydını bildirirken hasarın karşılanmasına yönelik hak talebinde bulunamaz. Zorunlu deprem sigortası, her sene yenilenmelidir ve sigorta yaptırılmayan binalar amacıyla tapu tescil prosedürleri dahil hiçbir kamu kuruluşunda prosedür yapılamaz. Poliçe bedelinde, binanın türü, yüzölçümü, konumu gibi kriterler baz alınır ve metrekare birim ücreti Doğal Afet Sigortalar Kurumu doğrulusunda belirlenir.

DASK Prim Bedeli Hesaplama Nasıl Yapılır?

DASK doğrulusunda, mecburi deprem sigortası yaptırılacak binalarda prim bedelinin ideal bir şekilde belirlenmesi adına binaya ve meskene dair birkaç bilgi istenir. İl, ilçe, bucak, köy ve mahalle bilgi kapasitesi, binanın olduğu meskenin hangi derecedeki riskli bölgesinde olduğunu teyit etmek adına mühim bir kriterdir. Binanın mümkün bir depremde ne kadar hasar alıp almayacağını saptamak amacıyla, binanın yapısına ait bilgiye de sahip olmanız gerekir. https://www.dask.gov.tr/e-services/portal/CalculatePremium adresinden inceleyebileceğiniz bina yapı tipi seçenekleri, betonarme ve başka olarak iki değişik kategoriye ayrılır. Yapı tipi altında tespit edilen bina inşa senesi seçenekleri ise, 1975 ve öncesi, 1976-1999, 2000-2006, 2007-2019, 2000 ve ardından yaş Aralıklarında kategorize edilir. Tek binanın ya da meskenin toplam kat adedi ve meskenin metrekare bazında yüzölçümü bilgi kapasitesi, hasar neticesi ödenecek prim adedinı belirleyen kriterler içerisindedir. Bina ve meskenin lüzumlu bulgularini edindikten sonra, DASK adres kodu bulma sayfasından binaya ait adresi bulabilir, mecburi deprem sigortasını kusursuz bir şekilde yaptırabilirsiniz. Her yenileme halinde ya da ilk defa yapılacak DASK mecburi deprem sigortasının yenilenme numara bilgi kapasitesi de, prim ve bedel hesaplama uygulanabilmesi amacıyla lüzumludir. Poliçeyi ilk defa oluşturuyorsanız 0 ibaresini seçmelisiniz. Doğal Afet Sigortalar Kurumu, 1. seneden sonra poliçenin yenilenmesi gereken meskenlere ileri seneler amacıyla %10 oranında bir indirim uygular.

DASK Poliçe Sorgulama İçin Gerekli Bilgiler

DASK poliçe sorgulama prosedürlerinizi https://www.dask.gov.tr/e-services/portal/searchPolicy sayfasından gerçekleştirebilirsiniz. Poliçe sorgulama seçenekleri, ad/soyad DASK Poliçe No, T.C. kimlik DASK Poliçe No, T.C. kimlik il/ilçe, ünvan DASK Poliçe No ve adres kodu T.C. kimlik gibi değişik bulgular üzerinden sorgulanabilir. Yabancı uyruklu vatandaşlar, yabancı kimlik numaralarının yanısıra DASK Poliçe No ya da il/ilçe bulgularini paylaşarak sorgulama yapabilirler. E-devlet üzerinden ya da Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun resmi sayfasından binanınızın DASK poliçesine sahip olup olmadığını öğrenebilirsiniz. DASK doğrulusunda her binada mecburi tutulan mecburi deprem sigortası amacıyla, meskene ait adres kodu bilgi kapasitesine sahip olunması gerekir. https://adreskodu.dask.gov.tr/ adresinden 5 adımlık adres kodu sorgulama prosedürünü rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

DASK Adres Kodu Nedir?


DASK adres kodu, Türkiye genelindeki bütün binalara özel olarak verdiği 10 haneli numaralardan alana gelen bir kod sistemidir. Adres kodu, bilhassa Doğal Afet Sigortalar Kurumu yapısında yapılan mecburi deprem sigortası gibi prosedürlerin sürecini hızlandırmak ve takibini basitleştirmek adına oluşturulmuştur. Adres kodu bulma, Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun mümkün deprem hasarlarına karşı sunmuş olduğu mecburi deprem sigortası gibi çoğu prosedürde atlanmaması gereken kriterlerden biridir. 1 Mart 2013 tarihinden beri bütün binalarda yapılması mecburi tutulan deprem sigortası ile mümkün deprem neticesi alana gelebilecek hasar kaybını önleyebilir, adres kodunuzu öğrenerek DASK poliçenizi rahatlıkla takip edebilirsiniz. DASK adres kodu sorgulama sayfasındaki ilk prosedürde adres kodunuzu öğrenebilir ya da kodu doğrulayabilirsiniz. Adres kodunu öğrenmek amacıyla gereken 2. adımda sistem, sizden kusursuz bir şekilde il, ilçe, bucak/köy ve mahalle bulgularini ister. 3. adımda cadde, bulvar, sokak ve alan bulgularini girmeniz gerekir. Dilerseniz arama butonuna bina bölgesine dair cadde ya da sokak verisini girebilir, bina/site adı ya da bina numarasına göre binanızı bulabilirsiniz. Binanızı bulduktan sonra, iç kapı numaranızı da seçerek 10 haneli adres ve bina kodunuza rahatlıkla erişim sağlayabilir, mecburi deprem sigortası gibi bina ve meskene yönelik bütün sigorta prosedürlerini gerçekleştirebilirsiniz

2.751
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Web Tasarım